Een Eeuwenoude Bouwhistorie
’t Kasteelke in Meerlo dateert uit 1619 en heeft zijn bouwhistorie te danken aan een nog ouder Kasteel dat voor het eerst genoemd is in 1457. Graag vertellen wij je wat ’t Kasteelke allemaal heeft meegemaakt.
Het Kasteel
Als je vandaag de dag ’t Kasteelke ziet dan oogt het niet als een kasteel. Er stond ooit een gebouw dat wel een heus kasteel te noemen was.
Het Kasteel van Meerlo wordt voor het eerst genoemd in 1457, het was toen in bezit van Johanna Spede. Helaas konden wij geen schets meer vinden van het originele Kasteel. Wel zijn er in de hoeve van ’t Kasteelke elementen gevonden van voor 1619 (zie plattegrond), dit zijn waarschijnlijk bouwrestanten van het originele Kasteel die doen vermoeden dat het originele Kasteel op dezelfde plek stond.
Wederopbouw in 1619
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het Kasteel in brand gestoken en verwoest. Johan van Winckelhuysen was sinds 1613 eigenaar van het Kasteel en liet in 1619 de gebouwen bescheidener herbouwen. Het jaartal 1619 is in de gevel van het Poortgebouw aangeven.
In de eeuwen daarna zijn de schuur, het Bakhuis en de aanbouw aan de oostzijde van het Poortgebouw gerealiseerd.
Nog een Renovatie in 1752
In 1752 brak er een grote brand uit, waardoor het complex voor een belangrijk deel in de as werd gelegd. Voor de herbouw werd in datzelfde jaar op initiatief van de toenmalige eigenaar, de graaf Van Hatzfeldt, plannen gemaakt. Hier is een stukje van het bouwplan weergegeven van omstreeks 1752.
De bouw van het Poortgebouw in 1619 en de herbouwactiviteiten na de brand in 1752 zijn belangrijke momenten uit de bouwgeschiedenis van ’t Kasteelke.
Een Lijst aan Eigenaren
De bouwhistorie gaat gepaard met vele eigenaren. Johan van Winckelhuysen was in 1619 de bouwheer van ’t Kasteelke. Na zijn dood op 3 december 1633 volgden nog vele nieuwe kasteelheren en -vrouwen.
Isabella J.M. van Winckelhuysen erfde 't Kasteelke in 1739 en was getrouwd met Edmund F.C. graaf van Hatzfeldt en daardoor kwamen de Meerlose goederen in bezit van de familie van Hatzfeldt. In 1834 werd ’t Kasteelke door Edmund graaf van Hatzfeldt verkocht aan Margaretha Anna de Cocq van Haeften die woonde op het adellijke Huis Blitterswijck. In 1849 kwam het in bezit van barones Anna Ursula Margaretha de Cocq van Haeften. Anna had een bijzondere band met een knecht, Daniël Nab, waardoor het erfgoed in bezit kwam van de oudste zoon van Daniël, Frans Herman Nab. Het werd in 1908 via een veiling verkocht voor de som van 12.080 gulden aan de Vennootschap Maatschappij Waldemar. Hierna is het in 1914 verkocht voor 20.000 gulden aan Anna Mathea Wije, ook zij was geen blijver, want in 1919 werd het weer doorverkocht aan Reinier Poels. Zijn zoon Jozef Petrus Engelbertus kreeg het in 1961 in bezit.
Na ongeveer dertig jaar werd het verkocht aan Stichting Nieuwland te Geysteren. De voorzitter van Stichting Nieuwland, J.L.M. van Susante, kocht ’t Kasteelke in 2009 en tot vandaag de dag is het in bezit van de familie van Susante.
Terug naar de 21ste eeuw
IN DE MODERNE TIJD
’t Kasteelke is een rijksmonument waarvan zoveel mogelijk van de oude bouwstijl moet worden behouden. Daarom is het niet altijd mogelijk om het aller modernste comfort te bieden. Gezien het oppervlak van het perceel is er ook zeer veel onderhoud nodig. Wil je weten hoe we dit gaan aanpakken, lees dan onze Blog. Wil je letterlijk en figuurlijk een steentje bijdragen aan ’t Kasteelke, maak wanneer het je aanspreekt een reservering bij ons.